NAJPOZNATIJI LJUTI SOS NA SVETU !!!tabasco-logo

Originalni ljuti sos pravi se od vrste paprike koja se zove Tabasco, a prvi put ga je napravio Edmund Mekilini (Edmund McIlhenny u originalu) 1868. godine na ostrvu Ejveri u Luizijani. Taj sos se pravi i danas na istom mestu, a proces izdrade i sastojci osnovnog Tabasko sosa su sve ove godine ostali nepromenjeni. Ono što ga čini toliko posebnim, osim vrste paprike od koje se pravi, je i to da proces fermentacije traje tri godine u hrastovim buradima u kojima je pre toga odležavao Burbon. Kao što postoje različite vrste paprika, različitih ljutina, tako postoji i nekoliko varijanti Tabasko sosa, u zavisnosti od paprike koja se koristi.

3 tabascaU našoj ponudi imamo:

– Zeleni Tabasco sos, od Jalapeno paprike, blag ali punog ukusa, dodaje specifičan potpis raznim jelima i receptima, napravljen je da se upotrebljava slobodno.  Negova ljutina se meri se od 600–1,200 SHU.

Originalni crveni Tabasco sos, od Tabasco paprike, od koga je sve počelo. Beskrajno svestran, moze poboljšati ukus bilo koje hrane. On je “srednje ljut” i meri se od 2,500–5,000 SHU.

-Habanero Tabasco sos je najljući i ima preko 7,000 SHU. Napravljen od mešavine Habanero paprike, papaje i manga, ovaj sos u Jamajkanskom stilu izaziva voćnu, ali vatrenu ravnotežu koja dodaje miris Kariba svakom jelu.

*SHU (Scoville Heat Unit)  – SKOVIL je mera kojom se opisuje nivo ljutine (toplote) .To je vrednost kapsaicina, hemikalije u paprikama koja je odgovorna za njihovu ljutinu.

Ovde mozete pogledati kratki film o proizvodnji TABASCO SOSA:   Proizvodnja TABASCO sosa