NAJPOZNATIJI LJUTI SOS NA SVETU !!!
Originalni ljuti sos pravi se od vrste paprike koja se zove Tabasco, a prvi put ga je napravio Edmund Mekilini (Edmund McIlhenny u originalu) 1868. godine na ostrvu Ejveri u Luizijani. Taj sos se pravi i danas na istom mestu, a proces izdrade i sastojci osnovnog Tabasko sosa su sve ove godine ostali nepromenjeni. Ono što ga čini toliko posebnim, osim vrste paprike od koje se pravi, je i to da proces fermentacije traje tri godine u hrastovim buradima u kojima je pre toga odležavao Burbon. Kao što postoje različite vrste paprika, različitih ljutina, tako postoji i nekoliko varijanti Tabasko sosa, u zavisnosti od paprike koja se koristi.
U našoj ponudi imamo:
– Zeleni Tabasco sos, od Jalapeno paprike, blag ali punog ukusa, dodaje specifičan potpis raznim jelima i receptima, napravljen je da se upotrebljava slobodno. Negova ljutina se meri se od 600–1,200 SHU.
– Originalni crveni Tabasco sos, od Tabasco paprike, od koga je sve počelo. Beskrajno svestran, moze poboljšati ukus bilo koje hrane. On je “srednje ljut” i meri se od 2,500–5,000 SHU.
-Habanero Tabasco sos je najljući i ima preko 7,000 SHU. Napravljen od mešavine Habanero paprike, papaje i manga, ovaj sos u Jamajkanskom stilu izaziva voćnu, ali vatrenu ravnotežu koja dodaje miris Kariba svakom jelu.
*SHU (Scoville Heat Unit) – SKOVIL je mera kojom se opisuje nivo ljutine (toplote) .To je vrednost kapsaicina, hemikalije u paprikama koja je odgovorna za njihovu ljutinu.
Ovde mozete pogledati kratki film o proizvodnji TABASCO SOSA: Proizvodnja TABASCO sosa