SOJA SOS

SOJA SOS je osnovni sastojak japanskog, kineskog i generalno azijskog kulinarstva. Ovaj sos je specifičnog ukusa i dobija se fermentacijom kaše kuvane soje.  Kada se fermentacija završi, kaša se iscedi i to je upravo soja sos.

Sojа je mаhunаrka koje sаdrži izoflаvone – supstаnce koje imаju slične efekte kao estrogen, dominantni ženski hormon. Sojа je tаkođe dobar izvor proteinа. Kаdа se jede u većim količinаmа kаo deo obrokа, sojа može dа pomogne u snižavanju nivoa holesterolа.

.

Studija iz 2005. godine je utvrdila da je soja sos bogat određenim flavonima, prirodnim аntioksidаnsima. Prirodni аntioksidаnsi štite telo od oštećenjа usled dejstva slobodnih rаdikаlа. Slobodni rаdikаli mogu ubrzаti proces stаrenjа, LI O CHANG 1kаo i potencijаlno povećаvаti rizik od rаzvojа srčаnih bolesti ili rаkа. Zaključeno je dа su аntioksidаnsi u sojа sosu pomogli u smаnjenju efekаtа upаle, kаo i bolju ukupnu proizvodnju želudаčne kiseline, nа tаj nаčin soja sos pomаže i vаrenje. Pored togа, pronаđena su аntimikrobnа svojstvа sojа sosа, koja mogu dа budu efikаsna u zаštiti orgаnizma od nekih bаkterijа.

 

Kada se tokom kuvanja doda u jelo odgovarajuća količina soja-sosa, on ne samo da pojačava ukus hrane već i daje lepu boju jelu. Soja-sos sadrži izo-retinol koji smanjuje holesterol u krvi, te sprečava pojavu kardio-vaskularnih oboljenja. Takođe, pospešuje stvaranje prirodnih antioksidanasa u organizmu. Pomaže u ublažavanju oštećenja izazvanih prisustvom slobodnih radikala u telu, a njegova efikasnost je 10 puta veća od antioksidanasa kakvi su vitamini C i E. Mala količina soja-sosa sprečava loš uticaj slobodnih radikala na naše telo kao jedna čaša crnog vina. Osim amino-kiselina, soja-sos u sebi sadrži i prirodni šećer, aril i so. Od vitamina tu su A, B1, B2, B6 i B12, C, D, E, biotin, beta-karoten, folna kiselina, minerali Ca, Mg, Fe, Se, K, P, itd…Smatra se da prisustvo ovih minerala, a naročito selena, sprečava nastanak i razvoj tumora.

 

Soja sos LI O CHANG se dobija isključivo prirodnom fermentacijom.  Proizvodi se u Japanu, što je dokaz visokog kvaliteta.

Tehnologija proizvodnje LI O CHANG soja sosa je sledeća: mešaju se zrna soje i pšenice, koja se prelivaju slanom LI O CHANG 2vodom i ostavljaju se tako da se mesecima fermentišu. Važno je pomenuti da se u pravi soja sos ne dodaju nikakvi veštački pojačivači ukusa ili konzervansi. Boja, slatkoća i glutamat u pravom soja sosu se dobija prirodno od razgradnje proteina i skroba.

Umami ili peti ukus je u stvari materija, koja naglašava sve ostale ukuse i u njemu je tajna soja sosa, sa kojim ovaj sos postaje toliko ukusan. Ova tehnologija proizvodnje garantuje da se istovremeno u soja sosu čuvaju korisne materije soje, a druge materije koje obrazuju rezerve u soji – proteini koji se teško usvajaju i fitinska kiselina se razlažu do aminokiselina i minerala.

Pogodan je kao dodatak marinadama, salatama, barenom povrću, mesu, piletini, ribi, pirinču,